• 4510 Риган

Природен лек, кулинарен триумф и планинската радост на древните. Риганът е богат на флавоноиди, които са отлични антиоксиданти – мощни врагове на свободните радикали. Розмариновата киселина, витамините А и С, и много други минерали превръщат ригана в удивителен лек за всякакви болежки. Доказани са и изключително силните му антибактериални свойства. 

Влияе положително на храносмилателната система, повишава тонуса, подобрява метаболизма и възбужда апетита. Успешно се използва при лечението на бронхити, пневмонии, бронхиална астма, при лечение на неврози и безсъние. Повишава настроението. Има благотворно действие срещу високото кръвно налягане и атеросклерозата.

Приятно ухаещият чай от риган е прекрасна алтернатива за овладяване на настинката, облекчаване и лечение на дихателни проблеми, засилване на желанието за консумацията на храна. Традиционна рецепта за чай: За да приготвите чаша от тази напитка са нужни около лъжичка листа от риган. Използването им не само в сушено, но и в свежо състояние, е подходящо за направата на чай. Те се поставят в две чаши вряща вода. След прибавянето им към нея, котлонът трябва да се намали и извлекът да се вари до потъмняване на водата. Времетраенето на този процес обикновено е около двадесет минути. Това е времето, необходимо за екстракция на всички полезни компоненти от билката. 

Отглеждането му в саксия е изключително лесно. Той цъфти красиво и е съвсем непретенциозен за отглеждане. Риганът обича слънце. Билката се сее през март и април.

Напишете коментар

Моля, влезтер в профила си или се регистрирайте за да коментирате

4510 Риган

  • Код на продукта : 4510 Риган
  • Наличност : В наличност
  • 1,50лв.