• 4516 Невен

НЕВЕН

Невенът е особено подходящ за отглеждане в домашнии условия.

В народната медицина се използва цялата надземна част - цветове, стъбла и листа.

Невенът има противомикробно действие, способност да ускорява заздравяването на раните и кръвопречистващо действие.

Мехлемът от невен е изключително ефикасен при разширени вени, подутини от измръзване и рани от изгаряне. Мехлемът от невен е чудесен помощник и при гъбични заболявания. При контузии, рани с кръвонасядания, рани от залежаване, отоци и разтегнати мускули се препоръчват компреси с тинктура от невен, разредена с преварена вода. Под формата на чай растението се препоръчва при жълтеница, чернодробни заболявания, язва на стомаха, възпаление на дебелото черво, воднянка, кръв в урината, при високо кръвно налягане и като успокояващо нервната система средство. 

За компреси се прави запарка от нарязани цветове /2 с.л. или 3 с.л. изсушени/ в литър вряща вода. Оставят се да престоят 2 часа и се прецеждат. Напоява се марля или памук и се поставя върху кожата /пазят се очите/. При налични бръчки се прави през ден, а при набръчкана кожа - всеки ден. Мазен извлек от свежи цветове, престояли 40 дни в зехтин /олио/, се маже за по бързо изглаждане на бръчките и при пресни кожни белези.

Подходящо за сандъчета, саксии и за отглеждане в градината - цветни бордюри и смесени цветни лехи. Особено подходящ за лятно озеленяване на представителни зелени площи, цветни партери и други. Не изисква много грижи. Достига 45 см. височина. Цъфти от средата на лятото до есента. Полива се умерено.

Напишете коментар

Моля, влезтер в профила си или се регистрирайте за да коментирате

4516 Невен

  • Код на продукта : 4516 Невен
  • Наличност : В наличност
  • 1,50лв.