• 4518 Червен босилек

Червеният босилек е билка с ползи за здравето на цялото тяло от облекчаване на стреса до изчистване на кожата от петна.

Растението има противовъзпалително и обезболяващо действие. То лекува кашлицата, спира развитието на стафилококите и стрептококите. Затова народната медицина препоръчва босилека при магарешка кашлица, дизентерия, а сокът от прясното растение - при възпаление на средното ухо, зъбобол, при хронични гастрити и колити. Народната медицина цени босилека като средство, успешно подпомагащо работата на стомашно-чревния тракт при метеоризъм, запек и загуба на апетит. По-рядко се прилага при лечение на заболявания на пикочния мехур. Гаргарата със запарка от босилек лекува болно гърло, а компресите с босилкова настойка успешно съдействат за затваряне на трудно зарастващи рани.

Традиционна рецепта за чай –  залейте 2 супени лъжици от билката с 500мл. вряща вода. Оставете ги да се запарят за 1 час и прецедете. Пийте по 1 винена чаша (75 мл.) 4 пъти дневно преди хранене.

Босилекът се засява от средата до края на март.  Ако сеитбата се извършва на лехи на открито, важен показател е температурата на почвата. Когато тя се задържи над 12°С на дълбочина 6–8 см, може да се пристъпи към сеитба. Във фаза цъфтеж се прибира реколтата, растенията се режат над вдървесинената (кафява на цвят) част на стъблото, приблизително на около 15 см от повърхността на земята.

Напишете коментар

Моля, влезтер в профила си или се регистрирайте за да коментирате

4518 Червен босилек

  • Код на продукта : 4518 Червен босилек
  • Наличност : В наличност
  • 1,50лв.