• 4521 Чия

Семената от чия са препоръчвани като суперхрана и панацея.

Семената от чиа съдържат високи дози омега 3 мастни киселини. Тези ценни за тялото мазнини не могат да бъдат произведени от организма и трябва ежедневно да се набавят с храната. Семената от чия подобряват храносмилането. Подобряват детоксикацията. Гелообразната структура на набъбналите семена помагат за пречистването на организма от различни вредни за него елементи, които биват извеждани от тялото с помощта на семената. Нормализират кръвната захар. 

Чията е едногодишно тревисто растение и достига до 1 м височина . Листата са срещуположни дълги 4-8 см и 3-5 см ширина. Цветовете са бели или лилави. Чията е цъфтящо растение, принадлежащо към семейство Устноцветни (Lamiaceae), което я прави близък родственик на едни от най-използваните в кулинарията подправки. Това, за което се използва чиата обаче, не е дъхавият аромат на листата й, а ценните й семена. Семената са овални с малък диаметър, обикновено около 1 мм. Те са с кафяв, сив, черен или бял цвят, и имат релефна повърхност.

Семената от чиа имат деликатен ядков привкус и не променят вкуса на останалите съставки във вашите рецепти, а само добавят гъстота и  зърнеста структура.

Засяват се през март и април. Вегетация - 80 до 120 дни. Чиа може да расте в саксия, но не на закрито. Обича слънчеви места. Не трябва да се преовлажнява.

Напишете коментар

Моля, влезтер в профила си или се регистрирайте за да коментирате

4521 Чия

  • Код на продукта : 4521 Чия
  • Наличност : В наличност
  • 1,50лв.