• 4504 Жълт кантарион

Жълтият кантарион, наричан още звъника e древна билка, която лекува много болести. 

Използва се за вътрешно и външно лечение. Улеснява зарастването на рани. Действа нервно успокоително, противомикробно,  противоглистно.  Използва се при сърдечна слабост, стомашни неразположения и първоначални симптоми на настинка и грип.

Ценни са стъблата с листата и цвета. Билката може да се използва както сурова, така и изсушена. От жълт кантарион се правят чай, тинктура и масло. Традиционна рецепта за чай - попарване на една пълна чаена лъжичка билка в 250мл. вода. Много добре действат и седящи бани - една кофа стръкове жълт кантарион се залива с вода. Стои една нощ. На другия ден се кипва и се изсипва към водата за банята. Тя трае 20 мин. Повече информация може да намерите като използвате символите отпред на пакета. 

Жълтият кантарион е многогодишно тревисто растение, със силно разклонено, стебло достигащо височина до 70 см. Цветовете са жълти. Цъфти от май до септември. Събира се в пълен разцвет, чрез отрязване на облистените стъбла с цветовете и пъпките на около 20 см от върха. Това са месец юни и юли. Може да се отглежда в саксии. Развива се добре на всякакви почви. 

Семената се засяват март- април за производство на разсад и май - юни директно. Разсажда се на 35 см разстояние едно от друго. Сеитбена норма: 60-80 гр. - чрез разсад и 400-500 гр. директна сеитба.

Напишете коментар

Моля, влезтер в профила си или се регистрирайте за да коментирате

4504 Жълт кантарион

  • Код на продукта : 4504 Жълт кантарион
  • Наличност : В наличност
  • 1,50лв.