• 4522 Киселец

Киселецът се използва за повишаване на апетита; активира обмяната на веществата; при чернодробни и жлъчни заболявания;  кръвоспиращо; пикочогонно; нормализира киселинността на стомаха; понижава холестерола в кръвта; при скорбут; при обриви и лишеи; при диария и при пролетна умора.

Използват се листата и корените на киселеца. Листата се събират по време на цъфтежа и се сушат на сянка или в сушилня при температура 40°С. Изсушените листа са зелени, без мирис и с кисел вкус. Корените си вадят през пролетта и се сушат веднага на сянка или в сушилня при температура 40°С.

Киселецът е многогодишно тревисто растение, със зелена или виолетово-червена окраска стебло, достигащо на височина до 100 см.  Приосновните листа на киселеца са зелени, продълговати, целокрайни, месести, с дълги дръжки и достигащи на дължина 7-15 см. Горните листа са тъмно-червени, целокрайни, месести, обхващащи стеблото, приседнали или с къси дръжки. Цветовете на киселеца са зеленикави или червеникаво-зелени, еднополови, събрани на върха на стеблото в прости, неразклонени метлици. 

Почвата трябва да е добре обработена, богата на хранителни вещества и да има достатъчно влага. Киселецът обича засенчени места и влажни почви. Не се прави разсад, семената се засяват директно, на растояние 25 см.


 

Напишете коментар

Моля, влезтер в профила си или се регистрирайте за да коментирате

4522 Киселец

  • Код на продукта : 4522 Киселец
  • Наличност : В наличност
  • 1,50лв.