Грижи за тревната площ месец по месец

Създаването и поддръжката на перфектен тревен килим в двора е свързано с множество трудности и постоянство. Необходимо е да се знаят и спазват основни правила на действие, както и последователността на различните операции. Успешното създаване на всеки тревен масив зависи както от качествено изпълнение на всеки последователен етап на изграждане, така и от текущата поддръжка. Само с много труд и постоянство могат да се постигнат положителни резултати при изграждането на тревен килим, който с идеалната си зелена повърхност представлява прекрасен фон за изява на различните декоративни растителни групи и основа за цялостното формиране на парковия пейзаж. Целта на този материал е да се дадатосновни напътствия за поддържане на готовия вече тревен килим за всеки месец през годината. Следвайки и изпълнявайки тези дейности редовно, последователно и съвестно, всеки собственик на декоративна градина ще има щастието дълго време да се наслаждава на ведрата зелена благодат на своята морава.

ЯНУАРИ – Положете дървени декоративни плоскости върху покрития със сняг тревен масив, ако е наложително да преминавате често през него и нямате вече изградена плочопътека. Добре е да се изберат такива материали, които едновременно да имат декоративен вид, незагрозяващ облика на градината и същевременно да могат да се отстраняват лесно, когато снегът се стопи. Ако няма сняг, редовното почистване на тревната площ от опадали листа е наложително. Това допринася не само за добрия естетически вид на декоративната градина, но и не дава възможност да се събират и натрупват мъртви растителни субстанции, под които тревата може да загние.

ФЕВРУАРИ – Ако времето е сравнително топло, по повърхността на тревната площ могат да се набелязват участъци, покрити с плесен или мъх. Сега е моментът те да се отстранят чрез третиране с подходящ препарат. Скарификацията е задължителна. Тази операция представлява един вид почистване на тревния чим.

МАРТ – Следващата операция при пролетната обработка на тревната площ е аерацията. Чрез нея се доставя въздух до корените на тревата и представлява един вид перфорация на почвата с помощта на желязна вила, специално направени за целта валяк или сандали с шипове. Преди да се проведе тази операция, тревата трябва да се окоси ниско (3-4см.). След това тревната площ се наторява с изкуствена тор, богата на азот (5г/м²).

АПРИЛ – Идва времето, когато бурените започват да се развиват бурно и заплашват да влошат добрия вид на тревната площ. Добре е тя да се напръска със селективен хербицид. Препоръчва се косенето да се извърши 2-3 пъти в месеца /според спецификата на времето/ и да се поддържа 5-6см. височина на тревата.

МАЙ – Продължават редовните коситби, но височината на тревата постепенно намалява и достига до 3-4см. Честотата на коситбите се увеличава. Те се извършват всяка седмица или максимум през 10 дни. Поливките трябва да започнат, при условие че не вали много често. Най-подходящото време от деня за тях е сутрин до 10ч или вечер след 18ч. Ако има щети по зеления килим, вследствие на неблагоприятно влияние на зимните студове, сега е моментът за тяхното отстраняване. Настъпва времето, когато спокойно може да се пристъпи към изграждане на нови тревни площи.

ЮНИ – Коси се редовно. Най-добре веднъж седмично. Височината на тревата се поддържа ниска (3-4см). Добре е да се наточи и нивелира ножа на косачката. Поливките също трябва да бъдат редовни – по възможност всеки ден. Ако времето е много сухо, препоръчително е те да се правят сутрин и вечер. Тревата може да се натори с препарат, съдържащ азот.

ЮЛИ – Редовното косене и поливане продължават. Препоръчва се внасянето на подхранващи препарати да се прекрати. Третирането на тревните площи със селективни хербициди също вече не е ефективно. През този месец могат да се положат грижи за естетизирането на зелени масиви. Обкантяването на тревния килим, отстраняването на израсналата трева в площите с декоративна растителност и около стволовете на дърветата ще допринесе за добрия вид на градината. Не се препоръчва изграждане на нови тревни площи, защото времето е много горещо.

АВГУСТ – След средата на месеца може отново да се пристъпи към засяване на нови тревни площи. Редовните коситби и поливки продължават. Ако има нужда, тревните площи могат да се третират с подходящ инсектицид срещу вредители.

СЕПТЕМВРИ – Ако има нарушени тревни участъци, следствие от високите летни температури, сега е моментът, когато те трябва да бъдат възстановени. Коситбите продължават, но постепенно тяхната честота намалява. Препоръчва се подхранване с изкуствен тор, съдържащ азот, на всички тревни площи, включително новоизградените. Добре е старите зелени масиви да се скарифицират.

ОКТОМВРИ – Коситбите постепенно намаляват. Височината на тревата се оставя да достигне 5-6см. Поливките постепенно се прекратяват. Тъй като зимата скоро ще настъпи, автоматичните поливни системи трябва да бъдат зазимени своевременно. Добре е бордюрите около алеите и растителните масиви отново да се обкантят и излишната тревна маса да се отстрани.

НОЕМВРИ – Не се препоръчва засяване на нови тревни площи, защото новопоникналата трева няма да издържи на ниските зимни температури и ще измръзне. Ако любителите на цветя искат през пролетта да се радват на цъфналите сред тревата кокичета, минзухари и нарциси, сега трябва да засадят внимателно техните луковички. Опадалите от дърветата листа редовно трябва да се отстраняват от тревните площи. За тази цел изключително подходящи са специалните ветрилообразни гребла с меки зъбци.

ДЕКЕМВРИ – Зимата настъпва. Работата в градината постепенно замира. Затова сега е най-добре да се положат необходимите грижи за градинските инструменти. Добре е да се направи ревизия на мотора на косачката, да се наточи ножът й и да се намаже с машинно масло. При условие че снегът още не е паднал и по тревния килим има опадала листна маса, то тя непременно трябва да бъде отстранена. Ако през пролетта предстои изграждане на нова тревна площ, добре е преди замръзването на земята тя да се обработи грубо с бел. Тази операция се извършва непосредствено преди големите зимни студове, за да могат коренчетата на бурените да излязат на повърхността и да замръзнат.

Списание „Градина”