Засаждане и отглеждане на луковици за цветя

Луковиците ще изпълнят вашите первази, двор или градина с благоуханни цветя. Изглежда магическо как невзрачните луковици могат да се превърнат в най-изискания и елегантен разцвет. Можете да засаждате луковиците в саксии за вашия балкон, перваз на прозореца или ги засаждате директно в градината. Тяхната гъвкавост е несравнима, ако не сте отглеждали луковици преди сега е моментът да изберете любимите такива и да започнете.

Луковиците цъфтят поне веднъж годишно. Всичко, от което се нуждаете, е слънчево място. Луковиците са евтин начин да „облечете” Вашата градина. Представете си куп от розови, оранжеви, червени, лилави, сини, жълти и бели цветя. Цветята от луковици предлагат изчистена елегантност и разкошни аромати през пролетта. Техните малки зелени пъпки се появяват като по чудо от земята и след това бавно се развиват в зашеметяващ растеж, всички индивидуално оформени и оцветени. Където и да живеете отглеждането на луковици е толкова лесно, колкото и избора на Вашите предпочитани и засаждането им в саксия. Дръжте ги на закрито и добавяйте по малко вода и след няколко месеца ще имате райски пейзаж.

Какво представляват луковиците?
  Луковиците изглеждат точно като лук, но са изпълнени с много енергия и магия. Те са малки подземни органи, които съхраняват цялата енергия, от която се нуждаят, за да покарат и да цъфтят. Обикновено имат подобно на хартия покритие и остър връх. Луковиците са здрави, изключително лесни за отглеждане и издръжливи на различни климатични условия. Всичко, което трябва да направите, е да изберете своите фаворити, което може да бъде трудно имайки предвид колко зашеметяващ избор има!
 Какво се случва след като цъфтежът приключи?
  След като цъфтежът приключи, листата ще пожълтеят и изсветлеят. Това е времето, когато цялата енергия на растението се прехвърля обратно в луковицата в съхранение за периода на цъфтеж през следващата година. На този етап поливайте отново луковицата и не се изкушавайте да изрязвате пожълтелите листа, тъй като ще нарушите цикъла. Добър съвет е да се отбележи с етикет/знаменце къде точно са луковиците, тъй като през лятото те ще скрият под почвата.
Отглеждане на луковици в саксии
  Нарциси, лалета и зюмбюли са отлични луковици за малки съдове. Засаждането на теменуги върху върху луковиците ще омекоти ефекта и луковиците ще растат посредством килим от цветове. Изберете теменужки, които  да контрастират или да допълват цвета на Вашите луковици. Натиснете луковиците в почвата, не твърде дълбоко – около два пъти от височината на луковиците. Поставете саксията на сянка докато листата достигнат 10 см, след това поставете на слънце и подхранете с тор за луковици или за цъфтящи растения. След като цветовете започнат да се разтварят внесете саксията вътре, за да може всеки да им се наслаждава.
Съвети за засаждане:
   Пролетни луковици: в хладни райони луковиците трябва да бъдат засадени през март и април, но в по-топлите райони засаждането може да се отложи до май, когато температурата на почвата е намаляла. По принцип по всяко време между средата на март и края на май е добро за засаждане на пролетни цъфтящи луковици. Засадете вашите луковици с върховете нагоре, с изключение на ранункулуса. Дълбочината на засаждане също трябва да се вземе под внимание, тъй като всяка луковица е с различен размер. Правило в практиката е всяка луковица да се засажда на два пъти размера от широчината на луковицата. 
   Есенни луковици: есенните луковици презимуват в почвата и цъфтят напролет. Колкото повече време прекарат под земята, толкова по-здрави стават луковиците и съответно толкова по-продължителен цъфтеж имат напролет. Есенните луковици също могат да се отглеждат и в саксии, но трябва да се държат на хладно и тъмно място до пролетта, а ако е възможно е най-добре саксиите да се изнесат на двора или на балкона.
Снимки на нашите есенни луковици можете да разгледате
 

Снимки на нашите пролетни луковици можете да разгледате