Отглеждане на растения от малки семена

Отглежането на растения от семена Ви дава възможността да култивирате по-богато разнообразие зеленчуци и цветя, като едновременно с това Ви спестява разходи за закупуването на разсад. Семената се предлагат във всички размери, вариращи от  значително едри семена до не по-големи от пунктуационния знак в края на това изречение. 

Засяването на малки семена Ви поставя пред две предизвикателства. Първото е  равномерното засяване, коеото предотвратява появата на редки участъци от растения след като семената покълнат. Второто предизвикателство е да се избегне отминаването на семената при напояване. Преодоляването на тези предизвикателства не е твърде трудно, когато се използва точния и правилен метод на засяване.

Инструкции
1. Запълнете таблата/саксията, в която ще засявате семената, с влажна торопочвена смес.
2. Направете редове с помощта на молив, задирайки го по почвата. Тези редове не бива да бъдат на по- малко разстояние от 7-8 см един от друг и на дълбочина  5-7 мм
3. Отворете пакета семена. Задръжте го над реда под  лек ъгъл, а движението по продължение на реда,  извършвайте с като леко потупвате по горната част на пликчето, с цел семената да попадат равномерно във вече приготвените редове.
4. Покрийте семената със ситен торф на дълбочина 5-6 мм. и ги притиснете леко.
5. Напълнете пулверизатор с хладка вода. Леко напръскайте семената.
6. Завийте таблата/саксията със засятите семена с прозрачен найлон и я поставете в топла стая да покълват. Проверявайте ежедневно дали има поникнали семена. При появата на първите такива, открийте  и поставете таблата на слънчев прозорец. Поддържайте почвата влажна през цялото време.
7. Обикновено оформянето на първите същински листа на малките растения, е последвано от образуването на вторите листа. Изрежете до нивото на почвата най-слабите млади растения с помощта на малки ножици. Оставете в таблата/саксията най-здравите и най-големи растения. Разсадете растенията в отделни саксии или директно в градината.